ro | ru

Consultatii

Consultatia stomatologica presupune evaluarea statusului cavitatii orale, cu ajutorul acesteia, stabilindu-se un diagnostic si un plan de tratament corect. Este recomandata a fi facuta cel putin o data la 6 luni.

Obiectivele consultatiei initiale

  • Cunoasterea reciproca medic-pacient
  • Stabilirea status-ului dentar al pacientului
  • Cunoasterea, de catre medic, a istoricului medical al pacientului (boli cronice, sensibilitati, alergii, interventii medicale, afectiuni si predispozitii genetice)
  • Intelegerea nevoilor pacientului pe termen scurt si lung si a preferintelor acestuia (frecventa tratamentului, intervale orare disponibile pentru prezenta la stomatolog, rezistenta la durere, etc)
  • Schitarea planului de tratament cu expunerea optiunilor existente si a estimatului de cost
  • Realizarea unor radiografii (unde este cazul)
  • Intocmirea fisei pacientului (identitate, informatii medicale, date de contact).

Profilaxie

Profilaxia se refera la masurile luate pentru a preveni imbolnavirile dentare, dar si complicatiile acestora. Principalele afectiuni dentare sunt caria si boala parodontala.

Cele mai intalnite metode de prevenire in stomatologie constau in perierea profesionala a dintilor, inlaturarea placii de tartru prin detartraj ultrasonic si oprirea demineralizarii dintilor prin fluorizare si sigilare.

Profilaxia eficienta consta in controale periodice o data la 6 luni la medicul stomatolog. De asemenea, se recomanda periajul zilnic dimineata si seara, clatirea cavitatii bucale cu apa de gura si folosirea atei dentare (dental floss).

Acumularea depunerilor de tartru pe fetele orale ale dintilor este semn de igiena bucala deficitara, cauzand cresterea cantitatii de placa bacteriana. Tartrul se poate elimina doar de catre medicul stomatolog, printr-o procedura simpla, care consta in curatarea dintilor cu un instrument de mana sau cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti. Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala care elimina si ultimele resturi de tartru si lustruieste dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru. Pentru a intari structurile dentare si a preveni aparitia cariilor, se recomanda un tratament de fluorizare periodic. Igienizarea profesionala ce consta in detartraj si periaj profesional in cabinetul stomatologic este recomandat a fi realizata o data pe an.

Estetica si cosmetica dentara

Estetica dentara este specialitatea care a inceput sa fie tot mai mult solicitata de catre pacienti intr-o lume in care un aspect fizic placut creste increderea de sine si imbunatateste relatiile dintre oameni.

Proceduri estetice:

  • coroane de ceramica pe suport metalic
  • coroane ceramice fara suport metalic - deosebit de estetice
  • coroane de zirconiu
  • punti dentare - lucrari fixe
  • albirea dintilor
  • obturarea cu compozite fotopolimerizabille
  • refacerea morfologiei dintilor fracturati cu ajutorul pivotilor

Albirea dintilor

Tratamentul de albire dentara este o metoda folosita in estetica dentara pentru a imbunatati aspectul dintilor. Albirea este o procedura utilizata pentru a indeparta coloratiile cauzate de tetraciclina sau de fluoroza, dar si pentru a deschide culoarea naturala a dintilor, atunci cand pacientul doreste acest lucru. Tratamentul de albire se realizeaza atat in cabinetul dentar cat si la domiciliu. Albirea la domiciliu este o metoda simpla si eficace, care se realizeaza acasa de catre pacient, urmand instructiunile date de medic. Pentru realizarea tratamanetului este necesara o gutiera transparenta (conformatoare de plastic individualizate, realizate in laboratorul dentar) si un gel, care contine peroxidul de hidrogen sau cel de carbamida.

Ce trebuie sa stii!

  1. Pe perioada cat dureaza albirea nu se recomanda fumatul, sucurile acidulate (coca-cola), cafeaua sau ciocolata si se evita consumul de bauturi reci sau fierbinti.
  2. Solutiile de albire se descompun in substante inofensive care se gasesc in organism.
  3. Seringile cu substanta de albit nu se expun la soare si nici nu se congeleaza.
  4. Tratamentul incorect realizat poate determina sensibilitate dentinara si iritatia gingiei.
  5. Toate cariile trebuie tratate inainte de orice metoda de albire.
  6. In etapa preliminara trebuie facut si un tratament profilactic constand in detartraj, tratament antiinflamator al gingiilor si periaj profesional.
  7. Dupa tratamentul de albire se recomanda o igiena orala cat mai buna si evitarea alimentelor si a bauturilor colorate timp de 2-3 saptmani.
  8. Ffectul dureaza cativa ani sau cateva luni, in dependenta de igiena orala si de substantele colorate consumate (tutun, cafea, ceai, coca-cola).

Diamantul artificial SKYCE

Bijuteriile dentare se aplica pe suprafata dintelui prin fixare cu ajutorul unui adeziv special, fara o preparare invaziva. Această fixare este foarte ermetică, protejând dintele de pătrunderea bacteriilor. În jurul lor nu se acumulează fragmente de produse alimentare şi nu apare efectul de frecare pe suprafaţa internă a buzelor, de aceea ele sunt practic imperceptibile. Astfel smaltul nu este afectat, iar indepartarea acestora se poate face oricand in cabinetul stomatologic. Exista mai multe tipuri de diamante din cristale de sticla de diferite marimi si culori, care se aplica pe suprafata vestibulara a dintilor frontali superiori.

Cariologie

Caria dentara este o leziune care distruge tesuturile dure ale dintelui. Aceasta apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucală produc acizi care ataca dintele. O pelicula clara, aderenta, numita placa dentara, care contine bacterii se formeaza pe dinti si gingii. Aceste bacterii, in prezenta resturilor alimentare, produc acizi. Acizii ataca dintele in primele 20 de minute ( poate chiar mai mult ) dupa masa. Dupa un anumit timp, atacul acizilor distruge prin demineralizare smaltul dintelui si produce micro-fisuri, rezultand caria dentara.

In fazele incipiente, ea nu poate fi observata decat de catre medicul dentist. Atunci cand prezenta cariei este sesizata si de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezulta importanta controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde imbolnavirea in stadiul incipient. Cu cat caria este surprinsa mai devreme cu atat sacrificiul dintilor este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai putin costisitor si necesita mai putine sedinte. La inceput, caria se manifesta ca o simpla coloratie maronie a dintelui si nu prezinta simptome. Ulterior apare o cavitate, care continua sa se mareasca si odata ce caria ajunge la dentina apare sensibilitatea dentinara, in special la alimentele si bauturile dulci, acidulate sau fierbinti. Pe masura ce caria devine mai profunda, aceasta ajunge la camera pulpara si afectand pulpa dintelui cauzeaza aparitia durerii. Procesul evolueaza, se produce inflamatia pulpei dentare ("a nervului"), ceea ce duce la necesitatea indepartarii acesteia si la obturarea canalelor radiculare ("se omoara nervul").

Etapele tratamentului cariei dentare

  • indepartarea tesuturilor dentare afectate de carie;
  • protectia tesuturilor restante sanatoase cu ajutorul unor obturatii de baza cu materiale speciale care izoleaza dintele;
  • refacerea morfologiei dentare (plomba sau obturatie) cu materiale compozite fotopolimerizabile, care indeplinesc 3 functii importante: rezistenta, functionalitate si estetica;

Este indicat/ Ce trebuie sa stii?

  • sa va prezentati la medicul stomatolog pentru consultatie de specialitate la 6 luni-1an, pentru detartraj si periaj profesional;
  • sa efectuati un periaj corect de 2 ori pe zi(dimineata si seara);
  • sa periati dintii dupa consumul de dulciuri si cafea;
  • sa utilizati mijloacele auxiliare de igienizare (ata dentara,apa de gura);
  • sa nu lasati leziunile carioase sa avanseze deoarece vor duce la pierdere mare de tesut dentar, pana la pierderea vitalitatii dintelui sau chiar sa evolueze pana la inflamarea parodontiului apical rezultand un abces;
  • intregul tratament se realizeaza sub anestezie locala, care inlatura orice disconfort sau durere;

Endodontie

Endodontia este o ramura a stomatologiei, care se ocupa cu tratarea afectiunilor dentare, avand punct de plecare pulpa dentara si tesutul din jurul acesteia. Tratarea canalului radicular mai poate fi recomandata cand se doreste realizarea unui dispozitiv corono-radicular, in scopul cresterii rezistentei dintelui slefuit pentru o eventuala coroana fizionomica. Cu alte cuvinte endodontia reprezinta o alternativa impotriva extractiei dintelui, iar durata de viata a acestuia creste considerabil.

Etapele tratamentului constau in

  1. deschiderea camerei pulpare;
  2. curatirea mecanica a canalelor radiculare;
  3. dezinfectarea cu solutii antiseptice;
  4. obturarea cu materiale speciale, precum gutaperca;

Ulterior, dintele va necesita o obturatie sau chiar o coroana dentara in cazul distructiilor extinse, pentru a putea intra din nou in functia sa normala. Este important de retinut ca dintele este perfect functional chiar daca nervul a fost extirpat. Dintele nu mai are intr-adevar sensibilitate la cald, rece si dulce, dar poate raspunde la presiune masticatorie, deoarece beneficiaza in continuare de aport de sange prin tesutul care il tine in os, numit parodontiu.

Unii dinti au mai multe radacini, care trebuie tratate individual si inchise etans pentru a evita o ulterioara infectie.

Protetica

Protetica este o ramura a medicinii dentare ce abordeaza rezolvarea problemelor aparatului dento- maxilar prin realizarea de lucrari fixe reprezentate de coroane sau punti sau de lucrari mobile reprezentate de proteze partiale mobile si proteze totale mobile.

Coroana fixa se realizeaza pe un dinte care nu mai poate fi refacut prin obturatie (plomba) . Acestea pot fi realizate din diferite materiale, dupa posibilitatile pacientului si cerintele acestuia: metalice, metalo-ceramice, metalo-acrilice, ceramice.

Puntile sunt lucrari fixe care se cimenteaza pe dintii stalpi, care in prealabil au fost preparati in cabinetul stomatologic, inchizand spatiul creat de lipsa a unu pana la trei dinti de pe arcada in zona laterala, sau in zona frontala de absenta a patru dinti. Acestea pot fi confectionate astfel: metalice, metalo-acrilice, metalo-ceramice, ceramice.

Protezele partiale mobile sunt lucrari mobile efectuate in cazul prezentei a foarte putini dinti pe arcada. Acestea pot fi acrilice sau scheletate. In cazul in care dintii restanti pe arcada sunt putini si nu prezinta importanta protetica sunt extrasi dupa care se confectionaeaza protezele totale mobile. Acestea pot avea dintii artificiali acrlici, din ceramica sau compozit.

Etapele tratamentului:

  1. tratarea dintelui endodontic;
  2. slefuirea protetica;
  3. amprentarea dintilor;
  4. alegerea nuantei viitoarei coroane in functie de culoarea dintilor naturali;
  5. confectionarea coroanei/puntii in laboratorul dentar;
  6. cimentarea lucrarii protetice;

Beneficiile puntilor dentare fixe:

  • Ajuta capacitatea de a mesteca
  • Impiedica deplasarea dintilor
  • Reduce riscul aparitiei bolilor parodontale
  • Reduce riscul producerii cariilor
  • Poate fi susţinută de coroane dentare
  • Au o stabilitate mai buna comparativ cu protezele mobile
  • Sunt mai putin invazive decat implanturile dentare
  • Au un aspect natural
  • Sunt lucrari protetice de lunga durata

Etapele tratamentului:

  • tratamentul endodontic
  • prepararea
  • amprentarea
  • alegerea nuantei viitoarei coroane in functie de culoarea dintilor naturali
  • confectionarea coroanelor / puntilor in laboratorul dentar
  • cimentarea

Chirurgie

Extractia dentara este o interventie de necesitate, si destul de des intalnita chiar de la varste foarte fragede. Este o interventie ce consta in indepartarea unui dinte bolnav, care provoaca si intretine procesele patologice locale, regionale si generale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

Indicatiile majore ale extractiei dentare sunt date de complicatiile cariilor si parodontopatiilor marginale, la care se adauga si traumatismele dento-maxilare.

Sinus lift

Sinus lift (ridicarea membranei sinusale) este o procedura chirurgicala prin care membrana sinusala (in zona premolarilor si primilor molari superiori) este ridicata pentru a face loc insertiei implantului dentar si aditiei de os. Exista 2 proceduri prin care se poate crea ridicarea membranei sinusale:

  1. deschis - se creaza in dreptul zonei premolarilor si molarilor , spre lateral, o “fereastra” prin care se ridica membrana sinusala si se introduce substanta osoasa (sub forma de granule sau bloc osos)
  2. inchis - in zona premolarilor si molarilor, la nivelul crestei, se creaza o cale de acces catre sinusul maxilar. Impingandu-se cu grija membrana sinusala, se introduce substanta osoasa, in scopul crearii unei inaltimi si latimi corespunzatoare suportului unui implant dentar de calitate.

Implantologie

Implantul dentar este un surub de titan care serveste drept stalp pentru inlocuirea unui dinte care lipseste. Implantul este inserat in osul maxilar sau mandibular printr-o interventie chirurgicala.

Lucrarile protetice cu sprijin implantar au aspect asemanator dintilor naturali, iar functia dintelui lipsa este preluata de acestea. Terapia implantara reprezinta o optiune restaurativa cu un lung istoric clinic. Implantele dentare pastreaza integritatea structurii faciale si reduc inconvenientele asociate pierderii dintilor.

Avantajele fata de lucrarile protetice clasice sunt:

  1. Implantul este mult mai confortabil
  2. Estetica dintelui si a gingiei sunt asemanatoare dintelui natural
  3. Se mentine integritatea dintilor vecini fara implicarea acestora in viitoarea lucrare protetica
  4. Prin implant se inlocuieste si radacina dintelui, fapt care ajuta la mentinerea nivelului osului in limite estetice si functionale optime
  5. In cazul implantului, este mai usor de intretinut igiena cavitatii bucale

Etapele tratamentului:

  1. Consultatia stomatologica si stabilirea planului de tratament: numarul si pozitia implantelor, tipul lucrarii ce va fi purtata de pacient;
  2. Efectuarea unor analize minimale (analizele normale de sange si o radiografie speciala, numita ortopantomografie) si evalaurea starii de sanatate generala si orala.
  3. Etapa chirurgicala- sedinta de inserare a implantului/ implantelor (insurubarea implantul, acoperirea cu gingie si sutura).
  4. Controlul post-operator.
  5. Etapa de osteo-intergrare- perioada de vindecare a zonei unde s-a facut interventia dureaza intre 3 si 6 luni, perioada in care are loc procesul de osteointegrare.
  6. Montarea formatorului gingival (pe o perioada de aproximativ 2 saptamani).
  7. Atasarea bontului protetic (cel pe care se va fixa restaurarea protetica).
  8. Etapa protetica- realizarea si cimentarea lucrarii protetice.
  9. Controlul si evaluarea lucrarii protetice.

Ce trebuie sa stii

  1. Titanul este un material biocompatibil, astfel incat osul reuseste sa-l integreze in interiorul lui prin fenomenul de osteointegrare.
  2. Este insistent recomandata intreruperea fumatului. Fumatul ingreuneaza cicatrizarea si afecteaza in sens negativ prognosticul pe termen lung.
  3. Aplicarea implantelor se realizeaza sub anestezie locala si nu veti simti nimic in tot acest timp.
  4. Post-operator se recomanda respectarea regulilor personale de igiena si profilaxie orala, realizarea periajului profesional si a detartrajului la interval de 6 luni

Radiologie digitala

In general, aparatura radiologica stomatologica prezinta sisteme speciale de prevenire a efectelor nocive ale radiatiilor ionizante (Rontgen) asupra organismului. Astfel, dozele de radiatii receptate de catre pacient se mentin in limitele unor valori rezonabile.

Ca o protectie suplimentara, pacientul este protejat si cu un sort protector din plumb.

Clinica noastra este dotata cu aparatura de ultima ora in domeniul radiologiei, zona in care se executa radiografiile este realizata astfel incit sa existe o protectie maxima a pacientilor.

Radiografiile intraorale SUNT NECESARE PENTRU A STABILI UN DIAGNOSTIC DENTAR CORECT SI COMPLET.

Vezi cum ne gasesti